Gelukshormonentest

De eerste stap richting GELUK

Het geeft inzicht in je tekorten aan neurotransmitters, onze gelukshormonen. Deze tekorten heb je opgelopen door je manier van leven en/of de hoeveelheid stress die je hebt ervaren.

De GELUKSHORMONENTEST (GHT)

De gelukshormonentest is een vragenlijst die inzicht geeft in wat jouw tekorten zijn op het gebied van gelukshormonen (neurotransmitters).

Je kunt deze test gratis maken door naar de website stressologie.nl te gaan. Er wordt dan gevraagd wie jouw stressoloog is, dan kun je mijn naam aanklikken. Ik ben dan op de hoogte dat je deze test hebt gemaakt.
Mocht je daarna behoefte hebben aan uitleg over de uitslag, dan mag je mij altijd benaderen.
Het zijn heel wat vragen, denk niet na, vul in wat in jou opkomt. Wel de bedoeling alles in 1 x in te vullen.
Weet je iets niet, vul dan NIET WAAR in. Het is een indicatie, maar wel bruikbaar, het geeft richting aan jouw klachten.

Waarom kun je deze test doen? Deze test geeft inzicht in tekorten die je hebt opgelopen, door leefstijl of mogelijk langdurige stress. Stresshormonen geven je de energie om te vechten of te vluchten. Deze energie moet ergens vandaan komen, het zet dan ook andere systemen stil, waardoor er op een ander vlak in je lichaam tekorten ontstaan, bv je spijsvertering en je brein. Helder denken is er bij langdurige stress niet meer bij, iets wat een weg richting burn-out kan zijn.

Maar ook de productie van gelukshormonen loopt averij op, waardoor er tekorten ontstaan. Dat is niet alleen het gevolg van langdurige stress, ook verkeerde voeding (fastfood, kant en klare maaltijden, te weinig omega-3 vetzuren en te veel omega-6 vetzuren) kan tot tekorten leiden. En verarmde voeding niet te vergeten, door bodemuitputting zitten er veel minder voedingsstoffen in onze voeding, In het centrum van Stressologie zijn we erachter gekomen dat veel mensen een tekort hebben opgelopen aan gelukshrmonen.

Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties, zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen.

De 4 belangrijkste gelukshormonen (neurotransmitters) zijn: dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine.
Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van deze 4 gelukshormonen vooral afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt, vooral eiwitten zijn belangrijk.
Als je maar weinig vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden binnenkrijgt, te weinig beweegt of te veel verbruikt door te veel van jezelf te vergen, ga je je vanzelf angstig en gestrest voelen.
Dit komt omdat je zoveel verbruikt dat er tekorten ontstaan.

Tekorten aan gelukshormonen kunnen hele onaangename gevolgen hebben.

# Dopaminetekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, gebrek aan wilskracht, weinig motivatie.
# Acetylcholinetekort: vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit.
# Gaba tekort: stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping
# Serotoninetekort: angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen

De test is gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Bravermantest.
Onze ervaring is dat als je gemeten tekorten gaat wegwerken met de juiste voedingsstoffen (stressologie-methode) je erg kunt opknappen.

Dopamine:
Dopamine is de neurotransmitter die staat voor plezier.
Hierdoor voelen we ons goed. Dopamine zorgt voor daadkracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Het maakt je scherp en gefocust. Je hebt zin in het leven als je dopaminepeil op orde is. En het is nog eens goed voor je libido ook.

Acetylcholine: 
Acetylcholine is een neurotransmitter die in vele delen van de hersenen en het lichaam actief is.
Acetylcholine wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm. In het centrale zenuwstelsel is acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. En deze beïnvloedt ook het hart en de controle over de willekeurige skeletspieren.

Gaba:
Gaba is een rustgevende neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Zenuwcellen die gevoelig zijn voor GABA zijn verspreid over alle delen van het lichaam.

Serotonine:
Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam, brengt rust en maakt dat je je gelukkig kunt voelen. Uit serotonine maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine. Onbalans in serotonine is verantwoordelijk voor een groot aantal klachten zoals depressies, eetstoornissen en slaapproblemen.

Aan het einde van de test krijg je een code. Die kun je bewaren (om de uitslag later weer in te zien).
De test geeft inzicht in jouw tekorten die je hebt opgelopen door teveel chronische stress.
Je kunt in bovenstaande uitleg lezen wat deze tekorten aan klachten kunnen geven.

(Je mag jouw code ook doorgeven als je van mij een extra uitleg over jouw uitslag wilt ontvangen.
Onder het kopje CONTACT vind je mijn mailadres).