Omega-3 omega-6 omega-9

Omega vetzuren: Omega 3, omega 6, omega 9.

Deze vetzuren zijn onontbeerlijk voor je gezondheid en zijn een basis onder stressologie.
De bekendste en belangrijkste zijn omega 3 vetzuren, maar je hebt ook omega 6 en omega 9.
Omega 3 is erg goed voor je brein, hart, bloedvaten en celmembranen, voor alles eigenlijk.
Het is echt fantastisch wat je met omega vet-zuren voor elkaar kunt krijgen.
Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet, als we vooral verzadigd vet eten zie je dat terug in de hersenen: ze worden er stijf van. Bij omega 3-vetzuren, die vooral in vette vis zitten, wordt het membraan van de hersencellen zachter en soepeler, waardoor de uitwisseling van voedings- en afvalstoffen verbetert.

Omega 3-vetzuren worden ook wel een natuurlijk antidepressivum genoemd.

Sterker nog, omega 3 maakt dat je meer plezier kunt ervaren.

Ons lichaam kan geen omega 3-vetzuren aanmaken, je moet ze via voeding of supplementen tot je nemen. De beste bronnen voor omega 3-vetzuren zijn: Koudwatervissen als wilde zalm, haring, makreel en ansjovis.

Omega 6

Omega 6-vetzuren zijn veel minder goed voor je, ze veroorzaken en versnellen juist ontstekingsprocessen en we krijgen veel meer binnen dan ons lief is, het zit in margarine, koekjes, frituurvet, sojaolie, zonnebloemolie, koolzaadolie en maisolie.
Te veel omega 6 veroorzaakt laaggradige ontstekingen in je lichaam (dit zijn kleine ontstekingen die door de huisarts nauwelijks te achterhalen zijn met laboratoriumonderzoek), maar wel verstrekkende gevolgen kunnen hebben, ze veroorzaken bv aderverkalking en ontstekingen in je hersenen die kunnen leiden tot hersenziekten, depressie bijvoorbeeld.

Omega 9

Omega 9 zijn de meest voorkomende vetzuren, het zit in: dierlijke vetten en plantaardige olie, in het bijzonder olijfolie.

Het probleem is dat wij met ons westerse dieet veel te veel omega 6-vetten binnen krijgen, waardoor onze celmembranen minder doorlaatbaar worden en minder voedingstoffen in je cellen komen.

Omega 3 : doel herstellen v.d. celwand.

Wij als stressologen hebben inmiddels honderden mensen getest op hun vetzurenverhouding en meer dan 90% bleek te veel omega 6 te hebben, soms met een verhouding tot wel 1 staat tot 25 of meer en dan wordt het erg lastig voor de voedingsstoffen om te komen waar ze hun werk moeten doen, in de cellen.
Het herstellen van de celwanden met de juiste omeg 3 vet-zuren is het eerste wat wij doen in de stressologiemethode, pas dan gaat je lichaam meer voedingsstoffen opnemen.

Uit een paar druppeltjes bloed is vast te stellen wat de verhouding tussen omega 3 en omega 6 is, waarna je gericht aan het werk kunt , het is te resetten binnen 4 tot 6 maanden.
Elke dag dat je deze omega 3 olie tot je neemt gaat je lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Dit is heel belangrijk, want je kunt nog zo gezond gaan eten, als je vetzurenverhouding niet goed is neemt je lichaam veel minder op.

Er is volop wetenschappelijk bewijs dat omega 3-vetzuren:

  • Angst (en dus stress) verminderen
  • Als een natuurlijk antidepressivum werken
  • 2,5 keer meer en tot 8 keer langer energie geven dan suikers/ koolhydraten.
  • De doorlaatbaarheid van je celmembranen bevorderen waardoor voedingsstoffen (maar ook medicijnen) beter opgenomen worden
  • Goed zijn voor hart en bloedvaten
  • Je immuunsysteem versterken
  • En nog heel veel meer

Kortom, omega 3 vetzuren zijn als haarlemmerolie, echt overal goed voor.
Kijk wel goed uit wat je koopt, er is ook veel synthetische olie op de markt zonder dat het op de verpakking staat, dat is weliswaar goedkoper, maar het werkt lang niet zo goed.
Zinzino is voor mij de leverancier die het beste product levert, het is aangevuld met vitamine D3 en het bevat polyfenolen (antioxidanten, ze beschermen de celbestanddelen tegen oxidatieve schade).

Eet meer gezonde vetten of als je dat niet prettig vindt, zet supplementen in.

Meer gezonde vetten eten is dus het advies, dit om de verhouding van omega 3 tot omega 6 te bewerkstelligen, maar zeker ook om de celmembraan doorlaatbaarheid te verbeteren.

Wil je meer informatie of ook een vetzuren ( bloed) test?
Ik kan jou helpen deze test af te nemen, zodat je inzicht krijgt in jouw omega 3 staat tot omega 6 verhouding.

Jou ondersteunen in het aanpassen van je voeding en leefstijl zijn de eerst stappen naar een fijner en gelukkiger leven.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk BY RENS draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders